neden uzun uzun tablolara bakılır - nedir bu mona lisanın gizemi

sanat nedir? - mona lisa tablosu gizemi

Monoton bir yaşam içerisinde kendime uğraşlar arıyordum. Blog yazmak bunlardan biriydi, uzun zamandır da yazmıyordum. Beni yazmaya iten yazmaktan başka çarem olmayışıydı artık. Merhaba, ben yine buradayım. Beni tanımayanlar bu nasıl yazı diyebilir, memnun oldum. Ben bir blog yazarıyım. Bir şey öğretmiyorum. Zaten kesin cevaplar verebileceğim bir uzmanlık alanım bulunmamakta. Araştırıyor ve paylaşıyorum. Sosyal medyada yapılan paylaşımlardan farklı tabi ki. Harbi araştırıyorum. Az önce merak ettim neden sahnede gitar kırarlardı müzisyenler? genelde metalciler tabi. Bulamadım cevabını beni aydınlatacak varsa yorum yapsın lütfen bu sorunun cevabını almadan hayatıma nasıl devam edeceğim aman tanrımm. Fakat aklımdaki bir diğer sorunun cevabını buldum Mona Lisa tablosu neden bu kadar ünlüydü? En son netflixte çıkan Lupin dizisinde görmüştüm, sanırım ondan sonra düştü aklıma bu soru. Dizi de sarmadı bir bölümde tüm soygun filmi klişelerini kullandı fakat çok fazla bu tür film, dizi izlemeyenler beğenebilir. Konumuz Lupin dizisi değil elbette, bu da bir dizi incelemesi değil.


Bu bir araştırma yazısı, yani öyle sanırım. Sanat nedir? yok yok o kadar değil. Kendimi gibi dizisinin üçüncü bölümünde gibi hissettim. Konusu açılmışken diziden bahsettiğim yazımı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. Son zamanlarda en çok güldüğüm diziydi. Bu tablo neden bu kadar ünlü? cevabını vermeden önce hakikaten sanat nedir bir bakmaz mıyız? Picasso: "Sanat gerçeği anlamamızı sağlayan bir yalandır." der, söyleyeceklerim bu kadar. Yani sanatın ne olduğunu ne sen, ne ben, ne de Picasso tanımlayamayız. Sadece hissedebiliriz. Örneğin beni için sanat; bazen izlediğim bir film bittiğinde akan end credits'ine bakakalmak dakikalarca, bazen saatlerce filmin etkisinde kalmaktır bazen sadece 90'lar pop dinlemek, bazen de güneşin batışını fotoğraflamaya çalışmak. Hepimiz bir şekilde sanat olmadan yapamıyoruz. Hatta sanat üretme uğraşındayız bir şekilde, belki de bunu varoluşumuzu kanıtlamak için yapıyoruz. Benim bu yazıyı yazmam ve senin bu yazıya yorum yapman. Bir şekilde varlığımızı tescilliyoruz.


Bu tablo, Mona Lisa neden bu kadar ünlü? En büyük sanat eseri olduğundan mı? Henüz tanımını yapamadığımız Sanat'ın en büyüğü. Bilemem belki öyledir.  Dünyanın en çok bilinen sanat eserlerinden biri olduğu açık. 16. yüzyılda Leonardo Da Vinci tarafından çizilen bu tablo. Günümüzde her yıl yaklaşık 6 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor. Çoğu kişi gizli şifreler ve aldatmacalar arıyor tabloda, saatlerce bakılıyor bazen. Fakat, 1911 yılında kaybolana dek ünlü değildi. Evet, bu tablo çalındı. Çizgi filmlerdeki gibi kafamın üstünde ampul yandı bunu öğrenince. Ve her şey daha anlaşılır olmaya başladı. 

Not: Tablo 21 ağustos 1911 yılında çalındığı zaman, Pablo Picasso bile sorgulanmak üzere çağırılmıştır.


Yirminci yüzyılın en büyük sanat hırsızlığını yapan Louvre Müzesi'nin eski çalışanı Vincenzo Peruggia'ydı. Şöyle oluyor Vincenzo ve arkadaşları 20 Ağustos'ta müzeye giriyor ve geceyi orada geçiriyor. Ertesi gün tabloyu gömleğin altına sokarak işyerinden ayrılıyor Vincenzo. İki yıl tabloyu evinde saklıyor. Sanırım uzun uzun bakıyor, herkes gibi. Sonrasında ise tabloyu satmaya çalışırken yakalanıyor.


Ve sanat bazen popüler olmalıdır. Öyle değil mi? Medya çılgına dönmüştü. Tablo müzeye geri getirildiğinde ilk iki günde 100.000'den fazla insan tabloyu görmeye gelmişti. Ve sanat bazen pahalı olmalıdır. Tablonun bugünkü değerinin 2 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Tablo halen Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir. Gitmek isteyenler için bilet fiyatı 17 Euro'dur. İmkanı olmayanlar için ben bir kaç fotoğrafını bırakıyorum, iyi seyirler...

Ve sanat bazen...


sanat nedir? - mona lisa tablosu gizemisanat nedir? - mona lisa tablosu gizemi

Yorumlar

  1. Ben bu kadar komplo teorilerine inanmıyorum ne yazık ki... Adam sadece belirli bir sanat akımına göre resmini yapmış bunun şifrelenecek bir yanının olduğunu düşünmüyorum... Ama sizinle sanat üzerine konuşmalar yapabiliriz. Sanat Nedir sorusu günümüzde hala tartışılan bir konu... Gerçekten bir oturaklı tanımı olduğundan şüpheliyim. Ama sanatçı ve sanat eserini tanımlayacak belli ölçekler var bunlardan bahsedebilirim. Örneğin bir sanat eseri, söylemez, gösterir, derler. Sanatçının, halkın dile getiremediği, dile getirirse kellesinin gideceği dönemde, eserler üretip hem halkın sesi olmuş, hem de kelle avcısı hükümdarlardan korunmuştur mesela... Bunun gibi şeyler :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel eklemeler yapmışsınız, yorumunuz için teşekkürler :)

      Sil

Yorum Gönder